Home » Blog » Ontspannen » Hoe weet ik of perfectionisme de kern van mijn probleem is?

Hoe weet ik of perfectionisme de kern van mijn probleem is?

door | 19 feb, 2020 | Ontspannen

Laatst kreeg ik een mooie vraag. “Hoe weet ik nu dat perfectionisme de oorzaak is van mijn klachten, of is perfectionisme onderdeel van mijn klachten en ligt er eigenlijk een andere oorzaak onder?” “Heel fijn blogmateriaal dit”, dacht ik direct. Pak lekker een thee of koffie erbij en lees er meer over.

Weer even terug naar de start

De wens om dingen perfect te willen doen, daar is op zich helemaal niets mis mee. Succes willen bereiken, zorgt ervoor dat je met een nieuw project of nieuwe actie start. Als je niet die interne motivatie om succes te bereiken, voelt, wordt het ook vrij ingewikkeld om ergens aan te beginnen. Streven naar perfectie, helemaal okay dus.

Als perfectionisme zorgelijker wordt

Wanneer het minder okay wordt, is als je te veel wilt bereiken. Meer dan je eigenlijk (aan)kunt. En dat dan op allerlei gebieden in je leven. Vaak zie ik dat mensen die last hebben van hun perfectionisme op meerdere vlakken in hun leven, meer willen bereiken dan ze aankunnen. Te hoge eisen stellen ze. En omdat perfectionisten dikwijls een flink hoge intelligentie hebben, kunnen ze met hun creatieve brein inbeelden dat alle resultaten die ze willen bereiken, in theorie behaald kúnnen worden.

Wat ze hierbij alleen vaak lijken te vergeten is dat ze het niet allemaal ALLEEN kunnen bereiken. Het klopt: bijna alles is mogelijk in de wereld waarin we nu leven, zeker in het ‘rijke Westen’. Ben je visionair en denk je in mogelijkheden dan kom je dus algauw op allerlei ideeen, plannen en manieren van zijn die uitvoerbaar moeten kunnen zijn. Daarnaast zie je wat er beter kan in je huidige situatie. En dit is waar perfectionisten vervolgens met hun verwachtingsmanagement lichtelijk vastlopen. Dit proces begint vaak al vanaf jongs af aan.

Wensen, verwachtingen, doelen, moetens

Het wensenlijstje van perfectionisten ziet ongeveer zoiets als de volgende rits wensen voor zich:

  • het prachtige huis om in te wonen
  • en de droombaan, -bedrijf en/ of -studie
  • die perfecte relatie
  • ja ook prachtige vriendschappen
  • maar vergeet niet het vervullende familieleven
  • daarbij het optimaal gelukkige gezin
  • op vakantie gaan, meerdere keren per jaar
  • nieuwe projecten starten voor de lol
  • zichzelf ontwikkelen
  • ergens ook nog relaxen
  • oh ja sporten
  • en onbewust nooit fouten maken
  • en
  • vul
  • maar
  • aan!

Veel voorkomende gevolgen hiervan

Ergens in je leven zijn deze hoge verwachtingen ontstaan. Deze kunnen om diverse redenen ontstaan zijn, en het is zeker het onderzoeken waard om de voor jouw unieke oorzaken van je belemmerende hoge verwachtingen en perfectionisme te ontdekken. Dit kun je bijvoorbeeld doen tijdens m’n perfectionisme coachingsprogramma Rust In Je Hoofd wink.

De perfectionistische hoge lat kan leiden tot een plaatje van hoe dingen moeten zijn en hoe plannen moeten verlopen. Het kan leiden tot beslissingen uitstellen of alle ballen koste wat kost hoog willen houden (vaak vanuit faalangst), veel eisen van jezelf en van je omgeving en kritiek persoonlijk opvatten. Stoppen met dingen is moeilijk voor je want het voelt bijna nooit alsof iets af is. Veel dingen blijf je zelf doen vanuit angst dat het niet goed gebeurd wanneer je het door anderen laat oppakken. Je bent niet snel tevreden omdat je steeds ziet hoe het beter kan. Dat maakt dat je meer tijd besteed aan telkens weer het volgende resultaat behalen in plaats van echt tevreden zijn met het nu. Ontspannen? Dat ben je eigenlijk bijna nooit. En hulp of advies vragen, dat doe jij eigenlijk niet gemakkelijk.

Al deze zaken kunnen vervolgens leiden tot overspannen zijn, burn-out, depressie, angsten, verslavingen en andere ongezonde leefpatronen. In ieder geval niet relaxt!

Behandel je dan het gevolg of kies je ervoor om met de kern aan de slag te gaan?

Zoals ik het zie, is het voor ons allemaal weggelegd om een vervullend leven te leiden. De één gaat dit gemakkelijk af, de ander heeft hiervoor wat zelfonderzoek te doen (en in sommige gevallen is er meer nodig, bijvoorbeeld coaching, therapie en/of medicatie). Naast zelfonderzoek is het wellicht ook essentieel om een aantal aanpassingen te maken in je leven. Zodat er ontspanning kan ontstaan en van daaruit nieuwe gezonde keuzes.

Uiteindelijk stelde ik degene die me de vraag stelde een vraag terug: “In hoeverre herken je jezelf in de dingen die je leest op annelienhospes.nl?” “Ik herken me in alles”, antwoorde hij. Op het moment dat we een kennismakingsintake doen, wordt er vanzelf duidelijk of er eigenlijk andere oorzaken aan de grondslag liggen van jouw klachten, of dat perfectionisme de klachten veroorzaakt. Je mag op mij en andere professionals in het veld vertrouwen dat we onze grenzen als hulpverleners kennen en bewaken. En het ook aangeven als je beter af bent bij een andere specialist.

Deze quote zegt eigenlijk al genoeg. Ik ben er altijd voor dat wanneer je ergens tegen aan loopt, je hulp durft te gaan zoeken. Je komt zoveel verder dan!

Zoals gezegd, kan dat niet in je eerste natuur liggen, omdat je gewend bent alles alleen te doen. Plan eens bij een aantal hulpverleners een intake zodat je een goed beeld krijgt van wat men voor je kan betekenen. Ook kun je tijdens deze intake ontdekken of er een persoonlijke klik is, want hoe goed een behandeling ook kan zijn, zonder klik wordt het moeilijk om je open te stellen en te kunnen groeien. Durf ook eens rond te vragen in je omgeving naar mensen die tegen hetzelfde aanlopen en vraag hoe zij er mee om gegaan zijn.

Kortom, durf niet te weten en hulp te ontvangen!

Ik behandel mensen die zichzelf dermate herkennen in perfectionisme dat het zin heeft om daarop in te zoomen. En vanuit die inzoom de gevolgen en klachten die in deze blog genoemd zijn aan te pakken. Door inzicht te krijgen in je patronen, drijfveren en gedrag. En door bewust te veranderen.

Wil je gratis kennismaken? Klik hier. Leuk om je te leren kennen! Of laat me weten wat deze blog jou brengt door je reactie hieronder achter te laten. 

*Inspiratie uit het boek “Prima is perfect” van Astrid Davidzon.

Gerelateerde artikelen

Perfectionisme en je relatie

Perfectionisme en je relatie

Jij bevindt je eigenlijk in een trio: jouw partner, jij en de perfectionist in jou! We nemen perfectionisme ook mee onze romantische relatie in. Maar je kunt ook leren hoe je de perfectionist op vakantie kunt sturen. Zodat jij en je lief met z’n tweeën kunnen genieten.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin