Home » Blog » Ontspannen » Genieten! Zo laat jij je perfectionisme los zonder je kwaliteit te verliezen

Genieten! Zo laat jij je perfectionisme los zonder je kwaliteit te verliezen

door | 15 jun, 2020 | Ontspannen

‘Genieten komt straks wel.’ ‘Nee tuurlijk, ik doe dit nog wel even.’ ‘Ja, komt voor elkaar!’ ‘Geen zorgen, ik regel het.’

Jij brengt alles in orde, tot in de puntjes. Dat maakt je ook zo goed in je werk. Je ont-zorgt en door jou kunnen de organisatie en collega’s hun werk optimaal doen. Nog even dit, dat en dat afvinken. Een heerlijk gevoel, zoveel verantwoordelijkheid!

Grote kans dat jij een trotse perfectionist bent. Prima, het is één van je krachten! Tenminste, zolang jouw ‘perfectionisme-weegschaal’ naar de gezonde kant blijft hellen. En niet naar de ongezonde. Want wanneer je nog niet weet hoe perfectionisme werkt voor jou en je nog te vaak in de valkuilen schiet, dan heeft dat een nadelig effect. Op jou, je werk en jouw plezier in je werk en privé.

Sunny sides van perfectionisme

Perfectionisten zijn netjes, precies, hebben oog voor detail en gaan voor kwaliteit. Ze staan altijd open voor feedback zodat ze het beter kunnen doen. En ze willen iedereen tevreden houden. O ja, en ze zijn flexibel, wat heel handig is!

De valkuilen van perfectionisme

Ben je je te weinig bewust van je perfectionisme, dan beland je in de valkuilen. Dat kan er bijvoorbeeld zo uit zien:

  • je wordt streng, beoordeelt en veroordeelt jezelf en anderen;
  • je denkt zwart/wit, dus in goed of fout;
  • je kan niet tegen opbouwende kritiek;
  • het is nooit goed genoeg, je checkt alles 100x en je gaat te lang door en vraagt te veel van jezelf (en je omgeving);
  • je doet álles, want je vindt alles belangrijk;
  • je hebt regelmatig onvoldoende tijd en houdt te weinig energie over binnen je werk of daarbuiten.

Kortom: veel moeten, ontevreden zijn, uitstellen van lastige taken, moeilijk hulp vragen, je regelmatig vermoeid voelen. Zonde van je tijd, energie en gezondheid toch? Het kan ook veel leuker en moeitelozer!

4 Stappen voor meer rust, genieten en productiviteit

Dit wordt een heel leuke les voor perfectionisten. Maar ook een moeilijke, met zoveel verantwoordelijkheidsgevoel en ingebakken perfectionistische patronen…

  1. Zorg voor blijvende rust in je hoofd

Word je bewust van je hoge verwachtingen, stel deze telkens bij naar beneden en durf je hoge latten in stapjes los te laten.

  1. Houd energie over en voel je uitgerust en stralend

Maak inzichtelijk wat jou energie geeft en kost in je werk en privé. En bewaak elke week de balans daartussen.

  1. Durf meer plezier te hebben in het bezig zijn in plaats van alleen maar plezier hebben als iets af is

Dit is een van de ingesleten patronen. Leer het “als…dan denken” in je werk en privé stap voor stap af. En oefen met een nieuwe gewoonte om plezier te hebben tijdens het bezig zijn.

  1. Kies voor moeiteloosheid want dat verdien jij!

Waarschijnlijk zit jij vaker aan de zorgelijke kant dan de zorgeloze. Deels is zorgen maken ook een patroon. Daar kun je dus van afkicken. Als je doorkrijgt wanneer je je weer zorgen maakt of je te verantwoordelijk voelt, kies dan bewust voor moeiteloosheid. Het is goed genoeg!

 

Wil je jezelf en je kwaliteit, maar ook je valkuilen beter leren kennen? Wil je aan de slag om productiever te zijn, meer te genieten én in je kracht te staan? Blijf dan niet langer doormodderen in je eentje. Plan een gratis adviesgesprek met mij in. Duurt maar 15 minuten, gewoon telefonisch. Leuk om je te leren kennen en met je mee te denken!

Gerelateerde artikelen

Perfectionisme en je relatie

Perfectionisme en je relatie

Jij bevindt je eigenlijk in een trio: jouw partner, jij en de perfectionist in jou! We nemen perfectionisme ook mee onze romantische relatie in. Maar je kunt ook leren hoe je de perfectionist op vakantie kunt sturen. Zodat jij en je lief met z’n tweeën kunnen genieten.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin