Home » Blog » Ontspannen » Perfectionisme is niet iets dat zomaar bij je hoort!

Perfectionisme is niet iets dat zomaar bij je hoort!

door | 29 jun, 2020 | Ontspannen

Vandaag vertelde iemand me dat ze perfectionisme jarenlang gezien heeft als iets dat hoort bij haar hoort. 

  • Hoge latten, het is goed als het perfect of uitmuntend is. 

  • Urenlang bezig kunnen zijn met een simpele taak, bijvoorbeeld een format maken, en dan blij zijn als ze het hélemaal mooi vindt. 

  • Het werk van de stagiaire zelf nog even overdoen, want dan is het beter. 

  • Een huis gekocht, in eerste instantie weten hoe ze het wil inrichten, een idee van de ander horen, twijfelen, uitstellen en uiteindelijk niet meer zo blij zijn met haar aankoop.

  • Weten wat voor kleren ze leuk vindt om aan te trekken. Dan iets bij iemand anders zien. Denken dat dat veel leuker is dan dat van haar. Opnieuw twijfelen, uitstellen, en ook weer niet meer zo blij zijn. Maar dan met zichzelf, hoe ze eruit ziet en wat ze aantrekt. 

 

En dat terwijl het haar eigenlijk helemaal niet zo boeit allemaal. Rationeel gezien. Maar als je er nog nooit ingedoken bent hoe dit nu precies zit, kom je er niet achter wat er onderliggend gebeurt waardoor het allemaal toch wat ingewikkeld is om gewoon lekker positief te kunnen zeggen: ‘Boeien’.

 

Natuurlijk is het heerlijk als je voor een 10 gaat! En het perfecte plaatje is toch ook gewoon soms enorm genieten? Alleen wordt het wel wat ingewikkeld als je zelf degene bent die bepaalt hoe die 10 eruit ziet, toch? Grote kans dat het lang duurt voordat je iets goed genoeg vindt. En dan volgt er vaak te veel tijdnood en verlies je je positieve energie. Dat is wat het je kost. Moe zijn omdat je in je hoofd zo bezig bent met alles en iedereen. En dat maakt je veel vaker ongelukkig dan anderen.

 

Je bent naast perfectionistisch, veel meer! Kom er dus achter wie je nu echt bent. Door je met anderen te vergelijken ga je dat niet ontdekken. Dan ga je alleen maar kijken hoe de ander het doet. En krijg je ideeën van diegene. En voor je het weet doe je wat de ander zou doen. Maar wil jíj dit ook echt?

 

Ze eindigde met: Ik denk dat ik veel dingen wel al weet, maar waar ik veel aan heb, is kunnen praten met een coach. Ik zoek normaal niet zomaar hulp, ik ben een eigenwijze drol die denkt: ‘ik doe het zelf wel’. Maar toen ik er hélemaal klaar mee was, zette ik de stap om het niet allemaal alleen te doen.”

 

Ik zie vaak dat mensen denken dat ze nu eenmaal perfectionistisch zijn en dat hier niets aan te doen is! Daarom heb ik gratis coachingssessies in het leven geroepen. Ik selecteer elke maand een aantal perfectionisten die écht klaar zijn voor verandering. Tijdens de sessie geef ik concrete tips waar je direct mee aan de slag kunt. Als je geselecteerd bent voor een coachingssessie neem ik contact met je op om een datum en tijdstip te plannen.

 

Gerelateerde artikelen

Succesvol van buiten, zelfkritisch van binnen

Succesvol van buiten, zelfkritisch van binnen

Als perfectionist laat jij, vaak zonder dat je het weet, een heel ander plaatje aan de buitenkant zien dan dat je van binnen ervaart. Anderen zien jou als hoog gemotiveerd en dat vindt jij ook van jezelf. Maar onder die hoge motivatie houdt iets ongezonds zich schuil. Wat kun je hiermee?

lees verder
Perfectionisme en je relatie

Perfectionisme en je relatie

Jij bevindt je eigenlijk in een trio: jouw partner, jij en de perfectionist in jou! We nemen perfectionisme ook mee onze romantische relatie in. Maar je kunt ook leren hoe je de perfectionist op vakantie kunt sturen. Zodat jij en je lief met z’n tweeën kunnen genieten.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin